27 Απρ 2013

ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ

 

Ο Μάριος Τόκας  γεννήθηκε στη Λεμεσό  στις 8 Ιουνίου το 1954 και έφυγε πολύ νωρίς στις 27 Απριλίου 2008.  Με τη μουσική ασχολήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια γράφοντας τραγούδια για τις σχολικές γιορτές. Η Τουρκική εισβολή το 1974 τον βρήκε φαντάρο. Το πρόβλημα  των προσφύγων τον άγγιξε βαθιά και οργάνωνε συναυλίες για να βοηθήσει. «Είναι μια περίοδος που μου άφησε τραυματικές εμπειρίες» είπε σε μια συνέντευξη του.

Το 1975 ήρθε στην Αθήνα όπου σπουδάζει μουσική στο Εθνικό Ωδείο και παράλληλα  στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.  

Από τα φοιτητικά χρόνια γράφει τραγούδια και αναζητά δισκογραφική εταιρία.

Το 1978 κυκλοφορεί το πρώτο του δίσκο «Τα τραγούδια της παρέας» με τον Μανώλη Μητσιά. Οι στίχοι δικοί του, γιατί όπως είπε κανένας δεν του έδινε στίχους.

 


Σταθμός στη διαδρομή του υπήρξε η γνωριμία του με τον ποιητή της ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο, που του εμπιστεύθηκε ανέκδοτα ποιήματά του με γενικό τίτλο «Πικραμένη μου γενιά», ένα δίσκο που κυκλοφόρησε το 1981.








Το 1982 κυκλοφορεί ο δίδκος "Τα βοριαδάκια"  Απ αυτό το δίσκο το τραγούδι "Μόνος γυρίζω στη Σαλονίκη" σε στίχους του Σαράντη Αλιβιζάτου και ερμηνεία του Νίκου Νομικού.

 
 
 
 
 
 
Ακολουθούν το 1984 "Τα μικρά ερωτικά" με τον Αντώνη Καλογιάννη
 
 
 
 
 
 
Το 1987 κυκλοφορεί ο δίσκος "ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ" με τους Γιάννης Πάριος, Χάρις Αλεξίου, Διονύσης Θεοδόσης, Δήμητρα Γαλάνη σε στίχους του  Ανδρέα Νεοφυτίδη (Πάνω σε ελεύθερη μετάφραση του Αραγκον)
 
 
 
 
Τον ίδιο χρόνο κυκλοφορούν τα τραγούδια της Κωσταντίνας με τη Κωσταντίνα.
 
 
 
 
Ακολουθεί το 1989 το Σαν τρελλό φορτηγό με τον Γιάννη Πάριο 
 
 
 
Το 1991 το "Στάζεις έρωτα" με το Τόλη Βοσκόπουλο
 
 
 
 
Το 1992 κυκλοφορεί η Εθνική μας μοναξια σε στίχους στα περισσότερα τραγούδια του Φίλιππου Γράψα με τον  Δημήτρη Μητροπάνο.
 
 
 
 
Το 1993  "Πάντα ερωτευμένος " με τον Γιάννη Πάριο και Δίδυμα Φεγγάρια με την Αλέκα Κανελίδου.
 
 
 
 
 
 
 
 1994 - ΠΑΡΕΑ Μ' ΕΝΑΝ ΗΛΙΟ με το Δημήτρη Μητροπάνο σε στίχους του Φίλιππου Γράψα
 
 
 
1995 - ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΦΟΡΜΗ με τη Κατερίνα Κούκα
 
 
 
 
 
1997 - ΨΥΧΗ ΤΕ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙ (Κ.Χατζηχριστοδούλου) σε ποιήματα απαγχονισθέντων αγωνιστών της ΕΟΚΑ. ¨Οπως μου είχε πει ο Μάριος Τόκας η αδελφή του Ευαγόρα Παλληκαρίδη του είχε εμπιστευθεί τα χειρόγραφα του
 
 
 
 
 
Για τη Κύπρο έγραψε ακόμα εναν  εξαιρετικό δίσκο "Φωνή της πατρίδας" με τον Γιώργο Νταλάρα
 
Η δικια μου η πατρίδα σε στιχους της τουρκοκυπριας Νεσιέ Γιασιν
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 



Δεν υπάρχουν σχόλια: